zondag 19 november 2017

Welkom dieren uit AXENland... dag leeuw, dag kameel, dag pauw...

Doorheen het schooljaar krijgen enkele dieren uit de "axenroos" een plaatsje in onze klas. De axenroos in een bril waarmee je naar gedragingen van mensen/kleuters en hun interacties kan kijken. Ze wordt voorgesteld in een cirkel waarop 10 verschillende houdingen in voorkomen. Voor kinderen worden de houdingen/relatiewijzen voorgesteld aan de hand van tien totemdieren. 


Tijdens de voorbije 2 weken stonden de leeuw en de kameel centraal. De leeuw is de leider, de kameel is de volger... En binnen onze klas is de juf vaak de leider en de berebengels zijn vaak de volgers. Het kan soms ook eens omgekeerd want wie kapitein tijdens de week, is steeds de leeuw van de rij, wanneer er iemand verjaart mag die vaak beslissen en kiezen wat er gebeurd of als je het opruimliedje eens kan opzetten... (en dat vinden de bengeltjes allemaal geweldig)


 

 


Wanneer er knappe dingen gebeuren in de klas of wanneer de vriendjes de juf eens helpen zonder dat ze dat moet vragen kunnen ze een kamelenpuntje verdienen. Ook bij het afwerken van hun opdrachtjes of bij een volle puzzelkaart kan er een puntje verdient worden. Ze kunnen het ook wel eens eentje verliezen als er veel te veel naar toilet wordt gelopen, de klasafspraken helemaal verkeerd lopen, er teveel ruzie is op de speelplaats... 

  
Naast de leeuw en de kameel stond de pauw ook centraal tijdens de voorbije weken. Een pauw toont zich, stapt naar andere toe, neemt contact op, biedt zich aan om mee te spelen. Alle vriendjes in onze klas zijn tijdens de dag wel eens een pauw... als pauw kunnen ze uitspreken waar het goed en minder goed gaat, welke talenten ze hebben en wat ze een minder goed kunnen. Ze kunnen met de anderen hun gevoelens, meningen en ervaringen delen... zijn dus een echte pauw!
  

En dat we echt pauwen zijn hebben we ook laten zien tijdens een tekenochtend, want we tekenden met de hulp van de juf en juf Carla een prachtige pauw.
    

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten