zaterdag 3 februari 2018

2 februari = Lichtmis

  


• Maria-Lichtmis wordt 40 dagen na de geboorte van Jezus gevierd, op 2 februari.
• Het feest verwijst naar een gebruik ten tijde van Jezus. Volgens de joodse wet  moest een pasgeboren jongen 40 dagen na de geboorte naar de tempel worden gebracht om aan het volk te worden getoond (bij meisjes 80 dagen) en te worden toegewijd aan God. Een andere benaming is ‘Feest van de Opdracht van de Heer’. Die is eigenlijk correcter, omdat de dag meer in het teken van Christus dan van Maria staat.
• Evangelist Lucas beschrijft hoe Maria en Jezus in de tempel worden opgewacht door Simeon en Hanna. Simeon had van de Heilige Geest de belofte gekregen dat hij niet zou sterven vooraleer hij de Messias had gezien.
• Traditioneel worden ter gelegenheid van deze dag pannenkoeken gebakken. Dat wordt op twee manieren verklaard. 2 februari was vroeger één van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen – de andere dag was 11 november (Sint-Maarten). Dat werd ’s avonds gevierd met een soort haardkoeken, die later evolueerden naar pannenkoeken. De vorm en kleur van de pannenkoeken worden ook gezien als een verwijzing naar de zon en het licht. De traditie zegt dat wie met Lichtmis pannenkoeken eet een voorspoedig jaar zal hebben.


Dus hebben we ook met z'n allen vandaag als 10uurtje een lekkere pannenkoek gegeten en dat heeft gesmaakt hoor.... (heel onze school rook naar pannenkoeken...er werden er heel veel gebakken in alle klassen) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten