zondag 7 december 2014

03 december = internationale dag van mensen met een beperking!

Internationale dag van mensen met een beperking

Datum: donderdag 3 december 2015
Land / gebied: Internationaal

3 december is de Internationale dag voor personen met een handicap. Een belangrijke dag voor een miljard mensen op deze planeet dus. Je leest het juist: een miljard! 15 % van de wereldbevolking heeft immers een handicap en vormt daarmee de grootste minderheid.
3 december is de geknipte dag om de aandacht te vestigen op enkele problemen waarmee mensen met een handicap dagelijks te maken krijgen. Maar het is even belangrijk om er de nadruk op te leggen dat ook mensen met een handicap hun plaatsje hebben in de maatschappij. Dat ook zij studeren, werken, een gezinsleven hebben, het recht hebben om aan verkiezingen deel te nemen of om te sporten. Kortom, om een zelfstandig leven te leiden, net zoals mensen zonder handicap dat doen.
De teams van Handicap International en hun lokale partners vieren deze dag met verschillende activiteiten: concerten, sportwedstrijdjes en diverse evenementen om de bevolking te sensibiliseren en de kijk op mensen met een handicap te veranderen.
(uit http://www.handicapinternational.be/)

Wij zijn die dag met de vriendjes van juf Carla naar Kasterlinden (BuBao) getrokken, want daar werd een voorstelling gegeven voor onze kleuters en de kinderen uit Kasterlinden. Het prentenboek 'Mijn zus woont in het donker' werd daar voorgesteld aan de pers. Het boek gaat over een blind meisje, haar familie en hun avonturen. 


We mochten ons die dag verkleden als een sprookjesfiguur omdat de leesfee ons het boekje voorlas. Nadien hebben onze klasjes spelletjes kunnen spelen met de kinderen uit Kasterlinden om zo een beetje het "blind-zijn" te ervaren. Het heeft een grote indruk nagelaten bij onze bengeltjes. Toch ook wel goed om hen deze wereld te laten ontdekken.

Je kan de intervieuws terugvinden op de internetsites van VTM en TV Brussel. 
http://www.brusselnieuws.be/nl/video/tvbrussel/jeugdboek-over-blind-meisje-ze-niet-bang-het-donker-want-ze-hoort-goed
http://nieuws.vtm.be/118624-vtm-nieuws-woensdag-03122014-19u  (rond de 24min)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten