Een beetje geschiedenis uit onze Christelijke Godsdienst...
Op 2 februari is het Maria-Lichtmis. Dat wil zeggen: tijd om kaarsjes aan te steken en pannenkoeken te smullen. Met Lichtmis wordt de terugkeer van het licht gevierd: de donkerste dagen zijn voorbij en de lente staat bijna weer voor de deur. De ronde, goudkleurige pannenkoeken symboliseren de zon.
Vandaag de dag is Lichtmis vooral een christelijk feest, in protestantse kringen is het weinig bekend. Het is de herdenking van het zuiveringsoffer dat Maria veertig dagen na de geboorte van Christus moest brengen. Van oorsprong is het echter een Keltisch feest met lente en vruchtbaarheid als centrale thema's. Het steeds sterker wordende licht werd gevierd met grote vreugdevuren. De Ieren vieren dit nog steeds onder de naam 'Saint Brigid's Day'.
Lichtmis wordt ook beschouwd als een dag van voorspoed. Zo zou het geluk brengen om met je rechterhand een pannenkoek omhoog te gooien terwijl je met je linkerhand iets van goud vasthoudt.
Wat vaststaat is dat er op die dag, in de meeste Europese landen, al van oudsher pannenkoeken worden gebakken. Vandaar ook het gezegde: "Geen vrouwtje zo arm, of ze maakt op Lichtmis haar pannetje warm."
En dat hebben wij in de klas ook gedaan... onze pannetje warm gemaakt en een lekkere pannenkoek gebakken... helemaal zelf. Pannenkoeken omhoog gooien hebben we net niet gedaan, maar ervan smullen des te meer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten