zondag 8 februari 2015

We starten de voorbije week met 'Lichtmis'

Een beetje Godsdienst-geschiedenis
Het feest van Lichtmis (Maria-Lichtmis) wordt op 2 februari gevierd. Het is het feest van het steeds sterker wordende daglicht. Een oud volksgezegde luidt: “Het wordt lichter; na Kerstmis wordt het daglicht een hazensprong lichter, na Nieuwjaar een hertensprong, en met Maria Lichtmis een heel uur". Vroeger werkten de handwerkslieden na de tweede februari alleen nog maar bij daglicht. Ze hielden rekening met het gezegde: "Maria blaast het lichtje uit en Michaël steekt het weer aan". Het feest van Maria Lichtmis werd oorspronkelijk gevierd ter herinnering aan het reinigingsoffer dat Maria in de tempel opdroeg, veertig dagen na de geboorte van Jezus. In latere tijden werd het de dag, waarop men de kaarsen liet wijden die een familie gedurende een heel jaar nodig had.


In onze streken wordt er ter ere van Lichtmis, pannenkoeken gegetenHet eten van de pannenkoeken zou volgens sommigen gegroeid zijn uit de traditie van de dienstboden die met het scheppen van een huiselijke sfeer (allen samen rond de pannenkoeken) zich zo meteen thuis voelden (als ze nieuw waren) of zich beloond voelden (als ze trouw bleven). Anderen zien in de pannenkoek dan weer de verzinnebeelding van het licht dat op ons afkomt. Aan het gebruik hebben wij in elk geval de mooie spreuk te danken
Met lichtmis is geen vrouwke zo arm
Of ze maakt er haar panneken warm.


En zo hielden wij maandag 02 februari ook 'Lichtmis' in onze klas en mocht iedereen zijn pannenkoekje bakken en nadien met heel veel smaak opeten. 
 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten